Banner_luizenzak en tas_1
luizenzak.nl
Luizenzak.nl

Luizen info

Luizen onder de loep.
Luizen zijn vooral bekend als plaag onder schoolkinderen en de angst die het woord luizen met zich meebrengt, mede om de besmetting die ze voortbrengen. Maar wat zijn en doen luizen eigenlijk, los van hulpeloze kinderen besmetten?

De luis, Pediculus humanus capitis, is een insect dat leeft van het bloed van mensen. Dit doen ze door zich dicht op de hoofdhuis te nestelen, zodat ze het bloed kunnen opzuigen. Luizen zijn ongeveer 2 tot 4 millimeter groot, maar nog goed zichtbaar maar het blote oog. Ze planten zich voort door eitjes te leggen, grijst-witte neten, die vastplakken aan de haren. Jonge luizen zijn na zeven tot tien dagen volwassen en kunnen dan zelf ook eitjes leggen. Hoofdluizen kunnen alleen op de mens overleven en nestelen. Het is niet zoals met vlooien dat mensen het van dieren kunnen krijgen of andersom.

Herfst
Als de herfst begint hebben veel kinderen tussen zeven en twaalf jaar een wat verminderde weerstand, waardoor kans op besmetting met luizen groter wordt. Luizen zijn zeer besmettelijk en kunnen gemakkelijk van mens op mens overgaan. De vatbaarheid voor luizen is echter per persoon verschillend. Kinderen hebben veel contact met elkaar door bijvoorbeeld stoeien, jassen die naast elkaar hangen, bij elkaar spelen, elkaars petjes en mutsen etc. Dragen. Hierdoor is de kans op besmetting groot.

Het is een misverstand dat luizen op personen ‘overspringen’, aangezien luizen niet kunnen springen. Besmetting gebeurt door het overlopen van de luizen van mens naar mens. Zo kan besmetting van luizen door bijvoorbeeld een besmette jas in een garderobe erg snel gaan. Vooral direct haar-haarcontact vergroot de kans op besmetting.

Luizenzak
Onze Luizenzakken helpen tegen besmetting van luizen.
Het ontwerp van onze Luizenzak is gebaseerd op het bekende Ikea model. Deze onverwoestbare en stevige luizenzak van Polypropeen is verkrijgbaar in de kleuren blauw, geel, rood, kelly green, limegreen, turquoise, fuchsia, oranje en paars. De luizenzakken zijn duurzaam, sterk, goed wasbaar en ventilerend voor (vochtige) jassen. Voor luizen is Polypropeen ondoordringbaar. De prijs van onze luizenzak is zeer scherp, klik hier voor meer informatie.

Besmetting
Het is niet altijd duidelijk dat iemand last heeft van luizen.
Ten eerste duurt het tenminste een week voordat er verschijnselen optreden en niet iedereen heeft klachten van deze plaaginsecten. Veel mensen hebben echter wel last van de jeuk. Het is jeuk aan de hoofdhuid die ontstaat door het speeksel van de luis, dat een allergische reactie veroorzaakt.

De luizen dan betrappen is nog niet zo eenvoudig, want ze kunnen snel weglopen als er in het haar gekeken wordt en de neten zijn vaak moeilijk te zien omdat deze zo klein zijn. De luizen nestelen zich vooral op warme plekken, zoals achter de oren of in de nek. Het is vooral zaak om goed te zoeken als iemand klaagt over de jeuk of krabplekjes heeft.

Een misverstand over luizen is dat ze vooral voorkomen bij ‘vieze’ kinderen, oftewel onhygiënische kinderen. Juist het tegenovergestelde is waar. Luizen houden vooral van droge en schone haren omdat ze zich niet goed kunnen vastklemmen aan vet haar. Luizen zijn vooral erg selectief met betrekking tot geurtjes. Zo houden ze niet van de geur van lavendel of tea tree. Ook gel, wax, of andere haarproducten met een geurtje kunnen luizen weghouden. Ook geverfd of gekleurd haar werkt zeer goed om luizen op een afstand te houden.

Behandeling
Vroeger werd als behandeling het hoofd van iemand met luizen kaalgeschoren om besmetting te voorkomen. Gelukkig zijn er nu andere methoden om de luizen te bestrijden dan deze wel erg radicale methode. Het is voor de persoon met luizen niet per se nodig om de haren te wassen met speciale luizenshampoo, gewone shampoo is al voldoende. De luizenshampoo kan een aantal bestanddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om synthetische pyretherines, malathion of lindaan. Alle zijn erg effectief maar er is kans op veel schadelijke bijwerkingen.

Een andere methode is het wassen van het haar met gebruik van oliën. Deze methode duurt wat langer, zo’n twee weken totdat iemand met zekerheid luisvrij is. Het haar dient gewassen te worden met shampoo en daarna behandelen met crèmespoeling of water met azijn. Het haar is hierdoor makkelijker te doorkammen en het weekt de neten los. Daarna doorkammen met een fijne kam, de zogenaamde netenkam.

Het kammen moet vanaf de hoofdhuid, omdat de eitjes daar vastzitten, en in alle richtingen zodat geen stukken worden overgeslagen. Het beste is om dit elke dag voor tenminste twee weken te blijven herhalen.

Daarnaast is het erg belangrijk om alle huisgenoten te controleren om te zien of zij mogelijk ook besmet zijn met de luizen. Ook is een grote schoonmaak een absolute must. Niet alleen de persoon met luizen zelf moet schoongemaakt worden, maar ook de omgeving. Zo is het verstandig alle kleren en al het beddengoed te wassen. Ook is het verstandig om meubels van stof goed schoon te maken en eventueel te besprenkelen met een bepaalde geur, zoals lavendel.

Chinchilla Textiles

Ceylonlaan 9a     3526 AC Utrecht
030 2888172    rene@luizenzak.nl